Teplo z odpadní vody? Proč ne!
15. 04. 2024

Teplo z odpadní vody? Proč ne!

Věděli jste, že energie na ohřátí užitné vody tvoří velkou část celkové spotřeby vaší domácnosti? Přitom energie vyrobená na ohřev vody, může být získána z 50 procent nazpět. Stejně tak jako existují rekuperační jednotky na vzduch, existují i ty na vodu.

Systémů na získávání tepla z odpadních vod je mnoho. Můžete si vybrat buď systémy lokální rekuperace, nebo centrální. Lokální rekuperace využívá teplo z jednoho zařízení, například sprchy, nebo více zařízení jedné místnosti. Lokální rekuperaci lze nainstalovat v zabydlenýchdomácnostech. Není technologicky nijak náročná, ale bude vyžadovat změny ve vašem bytě.

Centrální rekuperaci lze naopak zhotovit pouze během stavby nebo kompletní rekonstrukce, protože vyžaduje komplexnější systém potrubí v objektu. Centrální rekuperace využívá všechnu odpadní vodu najednou, a vyhřívá vodu putující do zařízeních domácnosti jako třeba sprch nebo umyvadel.

Na centrální rekuperaci můžete získat 50 000 korun z dotace Nová zelená úsporám a na lokální 5 000 za každé odběrné místo, maximálně však můžete požádat o 15 000. Přemýšleli jste o rekuperaci vody?

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení