Posílat si elektřinu se sousedem nebo kamarádem bude od 1. července skutečně realitou
28. 04. 2024

Posílat si elektřinu se sousedem nebo kamarádem bude od 1. července skutečně realitou

Díky novele energetického zákona Lex OZE II vznikne v České republice možnost komunitní energetiky, která je už zavedenou praxí v zemích jako Belgie, Rakousko nebo Francie. Sdílení energie je neziskový akt, v rámci kterého si skupina občanů posílá získanou energii z obnovitelných zdrojů, například ze slunečních nebo větrných elektráren.

Můžete si vyrábět elektřinu na střeše vašeho domu a zbytek si poslat na chatu, kde plánujete trávit víkend. Takovou praxi nazývá zákon aktivní zákazník. Novela také nepřikazuje hranice zasílání elektřiny a tak je možné posílat elektřinu napříč celou Republikou.

Kromě aktivního zákazníka se můžete stát členem společenství o maximu tisíci členů, kteří spolu elektřinu budou sdílet. Z praxe okolních států se jedná například o společnosti jednoho majitele, nebo o úřady a další veřejné budovy jako univerzity nebo knihovny. Tomu se zase říká energické společenství.  

Aktivním zákazníkem se stanete po registraci v Elektroenergetickém datovém centru, která je zdarma. Dále budete potřebovat uvést kód elektroměru a zdroj elektřiny.  Zaujalo vás sdílení elektřiny? Více informací se dozvíte na novém webu www.energiezamene.cz Ministerstvaprůmyslu a obchodu.

Ondřej Kučera
Autor: Ondřej Kučera

Dveře do světa realit jsem otevřel před 13 lety…

Jak to tak bývá, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale bylo to důležité období mého profesního i osobního života. Věděl jsem, že pokud budu svou práci odvádět kvalitně a svědomitě, tak mám slušnou možnost na poctivý úspěch.

Velice důležitá je pro mě důvěra, empatie a spokojenost klienta. Pro nás realitní makléře je obchod s nemovitostmi denní chléb, ale pro klienty většinou velká životní událost a já jsem opravdu šťastný, když klientům mohu v této etapě pomáhat!

Při samotné práci využívám nejmodernějších trendů a způsobů prezentace (videoprohlídky, 3D scan, grafické půdorysy, profi fotografie), ale především mi záleží na individuálním přístupu ke každému klientovi.

Mám báječnou ženu a dva syny, kterým věnuji téměř všechen volný čas. Nejraději relaxuji v přírodě, a to v jakémkoliv ročním období :)

Pokud Vám mohu být nápomocen, neváhejte se na mě obrátit.

Ondřej Kučera
osobní realitní makléř

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení